Nieuws | 5 min Leestijd

3D-printen met hoogwaardige kunststoffen en composieten

Dennie Rijk
26-09-18

Wilt u betrouwbaar printen met 's werelds meest geavanceerde 3D-filamenten? Ultimaker onthult een complete oplossing voor hoogwaardige composieten op de Ultimaker S5, in samenwerking met toonaangevende materiaalbedrijven, waaronder Owens Corning en DSM.

Materiaalprofielen voor Owens Corning XSTRAND ™ en DSM Novamid®-materialen zullen beschikbaar komen in Ultimaker Cura, en een nieuwe slijtvaste printcore voor de Ultimaker S5 zal betrouwbaar printen met composieten mogelijk maken.

Ultimaker is de eerste 3D-printerfabrikant ter wereld die samenwerkt met toonaangevende materiaalbedrijven om klanten een nog grotere verscheidenheid aan materialen te bieden, terwijl het de moeite die vaak met het gebruik van productenvan derden komt, elimineert.

Ultimaker Print core

Nieuwe printcore voor composieten

Om eenvoudig printen van composietmaterialen mogelijk te maken, lanceert Ultimaker een nieuwe printkern CC Red 0.6.

De printkern, ontwikkeld in samenwerking met Anders Olsson, heeft een nauwkeurig bewerkte nozzle met een diameter van 0,6 mm en een speciaal aangepaste geometrie. Met een slijtvaste robijnconus aan de punt zorgt deze printkern voor betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen. Ook inbegrepen in de verpakking zijn vier reserve Ultimaker S5 nozzle covers, voor langdurig gebruik.

Samen met profielen in Ultimaker Cura maakt deze verwisselbare printcore perfecte resultaten met deze materialen van derden zo eenvoudig en naadloos als het gebruik van Ultimaker filament. U hoeft de printparameters niet handmatig in te stellen, en u hoeft zich geen zorgen te maken of uw nozzle de slijtage aan kan - de printcore CC Red is gemaakt voor levenslang slijtvast 3D-printen.

Owens Corning XSTRAND ™

Owens Corning is een wereldleider in glasvezelcomposieten met 3D-printlabs in Frankrijk en de VS. Als antwoord op de vraag van de klant hebben Owens Corning en Ultimaker samengewerkt aan de ontwikkeling van geoptimaliseerde Ultimaker S5-printprofielen voor hun XSTRAND ™ GF30-PP en XSTRAND ™ GF30-PA6 filament.

De glasvezelversterking van het materiaal zorgt voor sterke prints, met een goede chemische en UV-bestendigheid, bestand tegen een groot temperatuurbereik.

Dr. Chris Skinner, vice-president van Composites Strategic Marketing bij Owens Corning legt uit: "We besloten samen te werken met Ultimaker vanwege de hoge prestaties en betrouwbaarheid van Ultimaker 3D-printers. Samenwerken met hun materiedeskundigen resulteerde in de perfecte instellingen voor onze materialen in Ultimaker Cura."

DSM Novamid®

Technische kunststofspecialist DSM maakt ook profielen voor hun Novamid® ID1030 CF10, een nieuw polyamide voor onderdelen voor 3D-printen met eigenschappen die in de buurt komen van wat doorgaans alleen door spuitgieten kan worden bereikt.

Dit materiaal bevat 10% koolstofvezel, dat sterkere, hardere en stijvere modellen produceert, met een printsnelheid die overeenkomt met niet-versterkte kunststoffen. De hoge sterkte van dit materiaal maakt het optimaal voor bijvoorbeeld veeleisende structurele automobieltoepassingen.

Hugo da Silva, vicevoorzitter van Additive Manufacturing bij DSM: "Samen met Ultimaker kunnen we een bijdrage leveren om een eenvoudige, probleemloze oplossing aan te bieden, omdat hun software en de Ultimaker S5 volledig zijn afgestemd op onze materialen om onbeperkte veeleisende onderdelen te creëren.”

'Upgrade voor elke Ultimaker S5'

"Met deze toonaangevende materiedeskundigen zullen we krachten bundelen. Het zal elke Ultimaker S5 in het veld een extra upgrade geven en er zal nog veel meer volgen", aldus Jos Burger, CEO van Ultimaker.

De nieuwe, voorgeconfigureerde materiaalprofielen en printcores geven de Ultimaker-klanten superieure afdrukkwaliteit en eenvoudigere instellingen bij het gebruik van de beste 3D-printmaterialen ter wereld.

In de loop van de tijd zullen nog meer toonaangevende merken Ultimaker Cura-profielen en geavanceerde composieten en kunststoffen beschikbaar stellen, met meer materiaalopties die geschikt zijn voor professionele toepassingen, van functionele prototypes tot eindonderdelen.

De printkern CC Red is vanaf medio november 2018 beschikbaar via Layertec BV. Ontdek hier alles over de Ultimaker S5.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen