3D metaalprinten | 5 min Leestijd

Nieuw: 4140 Chromoly staal voor massaproductie

Dennie Rijk
03-06-21

Desktop Metal heeft vandaag aangekondigd dat het 4140 Chromoly staal nu ook gebruikt kan worden op het Production System. Hiermee zijn ze het eerste en enige bedrijf dat 4140 laaggelegeerd staal middels binder jetting kan 3D printen. Daarmee is massaproductie mogelijk.

Dit is een baanbrekende oplossing voor fabrikanten die gebonden zijn aan tijdrovende en dure bewerkingen in traditionele maakprocessen. 

4140 Chromoly

4140 Chromoly is één van de meest veelzijdige staalsoorten. 4140 wordt gekenmerkt door zijn taaiheid, slijtvastheid en slagvastheid, waardoor het een geweldig staal is voor het maken van koppelingen, drijfstangen, plaatmetaal, pompassen, tandwielen en meer. Hieronder staat een voorbeeld van een 3D geprinte motorsteun met een complexe geometrie.

4140

Belangrijke toepassingen

Het Production System elimineert het gebruik van gereedschap en minimaliseert materiaalverspilling. Ook zorgt het voor een aanzienlijke vermindering van de productietijd en onderdeelkosten in vergelijking met traditionele productiemethoden.

 

Stuurbekrachtigingsverbinding

Stuurbekrachtigingsverbindingen worden gebruikt voor krachtoverdracht tussen een elektrische stuurbekrachtigingsmotor en de stuuras in een auto. Hardheid en sterkte van het gebruikte materiaal zijn essentieel voor de spietanden die dit onderdeel verbinden met de rest van de montage.

Bij een traditioneel pers- en sinterproces zou dit een dure matrijs vereisen, maar met het Production System P-50 produceer je deze onderdelen zonder gereedschap. Daardoor worden doorlooptijden verkort en kun je flexibeler ontwerpen.Power steering joint

 

Tandwielen

Veelvoorkomende onderdelen zoals visgraattandwielen profiteren niet alleen van de uitstekende hardheid van 4140 Chromoly, maar ze kunnen met behulp van roosterontwerpen ook lichtgewicht worden gemaakt. Daardoor worden materiaalkosten verlaagd en wordt slijtage aan bijvoorbeeld motoren en lagers verminderd.

Visual webinar machine onderdelen

Meer weten?

We denken graag met je mee!

Gratis quickscan aanvragen

Pneumatische zuiger

Deze lineaire pneumatische zuiger wordt gebruikt om luchtdruk om te zetten in roterende beweging via een tandheugel. Met 4140 Chromoly biedt het de taaiheid en slijtvastheid die nodig zijn voor deze toepassing. Het Production System P-50 maakt de productie tot 690.000 onderdelen per jaar mogelijk tegen een kostprijs van slechts € 0,24 per kubieke centimeter gesinterd 4140 laaggelegeerd staal. 

Linear_Pneumatic_Piston

Mallen, armaturen en stalen koppelingen

Behoud de sterkte en mechanische eigenschappen van traditioneel vervaardigde onderdelen, maar zonder tijdrovende en dure bewerkingen. Met binder jetting breng je gemakkelijk precieze groeven aan die essentieel zijn voor de juiste positie van externe componenten. En je produceert het op hoge snelheid tegen concurrerende kosten.

 

Het Production System – supersnel 3D metaalprinten

Het Production System bestaat uit twee printermodellen: de P-1, een oplossing voor procesontwikkeling en serieproductietoepassingen, en de P-50, een massaproductieoplossing met een grote vormfactor voor onderdelen voor eindgebruik.

Het Production System combineert door Desktop Metal ontwikkelde bindmiddelen met een open materiaalplatform. Hierdoor kunnen klanten hoogwaardige onderdelen produceren met dezelfde goedkope metaalpoeders die worden gebruikt in de metaalspuitgietindustrie - waaronder nu 4140 Chromoly staal.